SpyFu

SpyFu är ett program som kombinerar det bästa av två världar inom digital marknadsföring: sökmotoroptimering (SEO) och annonsering / pay per click (PPC).

Prova gratis

Varför SpyFu?

Många webbplatsägare förlitar sig helt och hållet på den ena av de två strategierna. Men det finns fördelar med att kombinera SEO med PPC för att skapa ett mer konkurrenskraftigt erbjudande och maximera webbsajtens potential. Håller du med om det kommer du att gilla hur SpyFu fungerar.

SpyFu innehåller ett komplett analyspaket för SEO och PPC. Dessutom ingår rank tracker, nyckelordsanalys, ett verktyg för länkbygge och en funktion för att skapa topplistor av olika slag. Tyvärr fungerar programmet än så länge endast för hemsidor på de amerikanska och brittiska marknaderna.

SpyFu
Rank tracking

Jämför din framgång inom SEO och PPC

Content

Både SEO och PPC

Länkbygge

Stärk sajtens auktoritet med länkar

Stöd för SEO-agenturer

Skapa rapporter för dina klienter

Pris: Prisvärt SEO- och PPC-verktyg

SpyFu säljs i tre olika paket. Dessutom kan du välja mellan att betala månadsvis eller årsvis. Att betala årsvis blir billigare per månad. Samtliga paket tillåter obegränsat antal sökningar vilket vi tycker är bra.

39

Basic

Se topp-10 000 resultat i topplistor. 5 000 nyckelord i rank trackern.

Se komplett jämförelse påSpyFu:s hemsidaProva gratis

78

Professional

Se topp-50 000 resultat i topplistor. 15 000 nyckelord i rank trackern. API och white label-rapporter.

Se komplett jämförelse påSpyFu:s hemsida


Prova gratis

299

Team

Se topp-75 000 resultat i topplistor. 40 000 nyckelord i rank trackern. API, white label-rapporter och upp till fem användare.

Se komplett jämförelse påSpyFu:s hemsida

Prova gratis

Content: Både SEO och PPC

Namnet SpyFu ger en hänvisning om vad grundtanken bakom programmet är: att spionera på konkurrerande webbsidor.

Utgångspunkten var från början att låta användarna titta på vilka annonser som konkurrenterna har i Google. Den funktionen finns kvar och är en viktig del av programmet. Här kan du bland annat se vilka du tävlar emot om annonsutrymmet i Google och hur mycket pengar de lägger på en viss annons. Du får blixtsnabbt fram information om vilka nyckelord som är effektiva och vilka du bör hoppa över. Med hjälp av SpyFus PPC Research kan du skapa lönsamma annonser. Du kan även få idéer till content genom att titta på vilka teman konkurrenterna väljer att lägga pengar på.

Med tiden har sökmotoroptimering blivit ett allt viktigare område att satsa på. SpyFus "SEO Research" som man kallar det upptar numera en central plats i programmet. Ange webbadressen till en konkurrent så får du se vilka som är deras starka nyckelord. Därefter kan du skapa content som riktar in sig på just dessa nyckelord.

Tusentals förslag på nyckelord

SpyFu har en funktion för keyword research. Mata in ett nyckelord så ger programmet förslag på upp till flera tusen nyckelord och sökfraser. Varje ord visas med sökvolym. Klicka på ett sökord så får du mer detaljerade data som antal klick, svårighetsgrad och ifall användarna använder desktop eller mobil. Nyckelordsfunktionen är användbar för att få uppslag till content och förslag på vilka nyckelord du kan ha med i ditt innehåll.

En finess här är att du även kan se vilka angränsande nyckelord som används i PPC-kampanjer. Du får med andra ord inte bara sökfraser i Google utan även inblick i vad som händer på annonsmarknaden.

Nyckelordsanalysen känns mycket komplett. Däremot skulle funktionen för att hitta konkurrenternas bästa innehåll kunna bli bättre. Den största nackdelen med SpyFu är ändå att det än så länge bara finns stöd för USA och Storbritannien. Skapar du en webbsida för dessa marknader är content-funktionerna bra men det fungerar inte särskilt bra för svenska webbsidor.

Rank tracking: Jämför din framgång inom SEO och PPC

SpyFu har en inbyggd rank tracker. Den hjälper dig att hålla koll på de nyckelord som är viktigast för din webbplats. "Viktigast" innebär här de nyckelord som drar mest trafik och som är värda mest pengar per klick i form av PPC (pay per click).

När du börjar använda rank trackern i SpyFu får du förslag på nyckelord som programmet tycker verkar vara viktiga. Du kan sedan själv lägga in egna nyckelord som du vill att SpyFu följer utvecklingen för.

Därefter kommer SpyFu att uppdatera statistiken en gång i veckan. Uppdateringarna hade gärna kunna skett lite oftare, men i ärlighetens namn räcker det med veckovisa uppdateringar för de flesta.

Både Google och Bing

SpyFus ranktracker är ganska enkel men det finns två saker som vi uppskattade särskilt mycket. Det ena är att SpyFu håller fast vid sin princip om att både SEO och PPC är viktigt. I rank tranckern kan du se rankingen i förhållande till dina annonsaktiviteter på nyckelordsnivå. Det andra är att SpyFu samlar in data från både Google och Bing. Google är förvisso störst med stor marginal men att bortse från SEO i Bing är ett misstag som allt för många SEO program begår. Här briljerar SpyFu!

Länkbygge: Stärk sajtens auktoritet med länkar

SpyFu har flera funktioner för länkbygge. Ange en domän så får du se en lista på vilka webbsidor som länkar dit. I listan ser du hur många organiska sökresultat som den länkande sidan har, sidans styrka och hur många länkar som finns totalt på sidan. Denna funktion är utmärkt för att hitta webbsidor som dina konkurrenter har fått länkar från. Det ger dig ett bra underlag för att sedan själv ta kontakt med dessa sidor.

Det finns flera användbara extrafunktioner för länkbygge. På denna sida kan du filtrera resultaten för att endast visa en viss kategori av sidor, t.ex. nyhetssidor, bloggar, affiliatesidor eller forum.

En annan bra funktion är att du kan ange ett nyckelord som du vill ranka på. Därefter visas endast webbsidor som är relevanta för det sökordet. Med hjälp av något som SpyFu kallar för "Backlink Kombat" kan du ange två konkurrenter samt adressen till din webbsida. Därefter får du fram en lista på alla hemsidor som länkar till de bägge konkurrenterna men som ännu inte länkar till dig. Användbart!

Med nyckelordsvektyget i SpyFu kan du dessutom få fram förslag på hemsidor som det vore bra att få en länk ifrån för att ranka bättre med utgångspunkt i olika nyckelord. Ange ett nyckelord eller en sökterm så ger programmet dig en lista på hemsidor som du kan kontakta. Denna funktion är bra för att hjälpa dig boosta specifikt content med hjälp av länkbygge.

Stöd för SEO-agenturer: Skapa rapporter för dina klienter

SpyFu säljs i tre olika paket. Dessutom kan du välja mellan att betala månadsvis eller årsvis. Att betala årsvis blir billigare per månad. Samtliga paket tillåter obegränsat antal sökningar vilket vi tycker är bra.

Sammanfattning

SpyFu är ett utmärkt programpaket för dig som vill kombinera det bästa från SEO och PPC. Programmet blev lite småberömt efter att ha nämnts i Timothy Feriss bok Fyra timmars arbetsvecka.

SEO och PPC – två aspekter av digital marknadsföring, integreras på ett bra sätt i detta lättanvända program. Styrkan ligger i PPC-delen och det var inom detta område som SpyFu gjorde sig känt från början.

Med det sagt är SEO-verktygen också mycket användbara. Vi gillar särskilt verktyget för att hitta länkmöjligheter. Med hjälp av nyckelordsanalysen får du lätt fram tusentals förslag på nyckelord att använda i både content och i annonser. Topplistorna är perfekta för att brainstorma kring nytt content.

Ranktrackern är ganska basic, men vi gillade att den använder data från både Google och Bing. Dessutom integrerar den resultaten från PPC vilket är bra.

Till skillnad från de flesta andra SEO-program låter SpyFu dig göra hur många sökningar per månad du vill. Det innebär följaktligen att det är ett mycket prisvärt SEO-paket om du gör mycket nyckelords-research.

Tyvärr finns ännu inget stöd för Sverige och svenska sidor. Endast USA och UK stöds. Dessutom stödjer programmet ännu inte local SEO, vilket är något som blir allt viktigare. Om SpyFu bygger ut sin databas på dessa fronter tror vi att det snabbt bli till en favorit även i Sverige.