SheerSEO

SheerSEO är en webbaserad programvara för att följa nyckelordsrankingen för eller flera webbsajter.

Prova gratis

Varför SheerSEO?

I programmet ingår stöd för länkbygge, inklusive ett antal ganska innovativa sätt att bygga länkar på. Det är ett av marknadens billigaste program för SEO som dessutom har särskilt stöd för SEO-agenturer.

SheerSEO
Rank tracking

SheerSEO kan följa rankingen för mellan 50 och 2 000 nyckelord beroende på val av paket.

Content

SheerSEO innehåller inga verktyg för keyword research och för att hitta förslag på content.

Länkbygge

I SheerSEO går det att få fram en lista med alla domäner som länkar till din webbplats. Det är en bra lista som även visar Citation Flow och Trust Flow (två värden på länkarnas styrka) från det mycket dyrare SEO-programmet Majestic.

Site audit

SheerSEO har en mycket praktisk funktion för att snabbt hitta brister i en webbplats on page SEO.

Extra funktioner

I SheerSEO går det att se en historisk översikt över antalet shares, likes och kommentarer till webbplatsen på Facebook.

Stöd för SEO-agenturer

SEO-agenturer kan ha nytta av SheerSEO:s white label-rapporter. Dessutom går det att få API-integrering till en extra kostnad.

Pris: billig programvara men krånglig prissättning

SheerSEO är ett av de absolut billigaste SEO-programmen på marknaden. Det minsta paketet kostar endast 7 USD per månad. Då ingår tracking av en domän och 50 nyckelord (t.ex. 25 på Google och 25 på Bing). Det går även att se rapportering från sociala media och tips för on page SEO. Däremot kan den billigaste prenumerationen inte integreras med Google Analytics och Google Search Console. Det går inte heller att se konkurrenternas ranking. Grundpaketet är med andra ord mycket begränsat.

Det största paketet för en enda domän kostar 40 USD per månad. Då ingår allt. Paketen för agenturer kostar mellan 25 och 199 USD per månad, beroende på hur många domäner och nyckelord som behövs.

Om du bara är intresserad av rank tracking kan du få 200 nyckelord och obegränsat med domäner för 17 USD per månad. Det finns även ett medium-paket och ett agency-paket inom rank tracking för 35 respektive 65 USD.

Dessutom finns det API-paket ifall du vill göra egna programintegreringar. Sammanlagt finns det 17 olika paket och flera av dem kan konfigureras med extra tillägg. Lite väl komplicerad prissättning i vår smak.

0

Free

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 20 st.

m.m.Prova gratis

7

Lite

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 50 st.

m.m.Prova gratis

10

Standard

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 200 st.

m.m.Prova gratis

15

Advanced

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 400 st.

m.m.Prova gratis

25

Professional Thin

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 100 st.

m.m.Prova gratis

40

Professional

Grundläggande funktioner

Nyckelord - 400 st.

m.m.Prova gratis

Rank tracking: se rankingen i Google och Bing

SheerSEO kan följa rankingen för mellan 50 och 2 000 nyckelord beroende på val av paket. Rankingen för olika nyckelord visas i en lista där du kan se positionen i Google och Bing, förändring sedan den förra mätningen, sökvolym och beräknat antal klick. I denna vy visas även en liten trendgraf per sökord/term.

Det finns möjlighet att koppla in Google Search Console till SheerSEO och då visas även antal visningar och klick i serpen. Denna funktion är dock inte tillgänglig i de billigaste paketen.

Vidare kan du filtrera listan för att endast visa lokala sökresultat, bilder, videos, site links och så vidare. En liten flagga visar vilken av de lokala sökmotorerna (t.ex. Google Sverige) som rankingen gäller för.

Den historiska rankingen visas per sökord och sökmotor. Det går alltså inte att se resultat från både Google och Bing samtidigt. Det går inte heller att se den historiska utvecklingen för flera sökord samtidigt.

Rank progress är en trevlig funktion där SheerSEO visar en matris med rankingen för olika nyckelord över tid. Med hjälp av ett färgschema från grönt, via gult till rött är det lätt att identifiera vilka sökord som tappat ranking eller se vilka som går bättre än tidigare. Med SheerSEO kan du även jämföra din sajts ranking med konkurrenternas.

Content

SheerSEO innehåller inga verktyg för keyword research och för att hitta förslag på content.

Länkbygge: bra lista med befintliga länkar

I SheerSEO går det att få fram en lista med alla domäner som länkar till din webbplats. Det är en bra lista som även visar Citation Flow och Trust Flow (två värden på länkarnas styrka) från det mycket dyrare SEO-programmet Majestic. I listan syns även ankartext, vilken URL som länken pekar mot, om det är en follow eller nofollow-länk och hur många externa länkar den refererande sajten har. Det går även att se en graf över det totala antalet länkar till webbplatsen.

I takt med att du bygger länkar till din webbplats vill du säkert hålla koll på vilka av dem som ligger kvar även i framtiden – speciellt om du fått länkarna via någon form av överenskommelse. I SheerSEO finns en funktion som heter Backlink Checker som kontrollerar sådana länkar dagligen. Du får en varning om en länk försvinner och kan dessutom se varje länks Citation Flow, när du fick länken och hur många andra sajter som är länkade från den URL:en. I listan visas dessutom länkens ankartext. Praktiskt!

En gång i tiden var det viktigt för SEO att finnas med i diverse onlinekataloger. Det spelar inte lika stor roll nu när Google premierar kvalitetsinnehåll allt mer framför kvantitet. Ändå kan kataloger kanske inte uteslutas helt från ekvationen. SheerSEO har en funktion för att visa diverse online kataloger, hur mycket det kostar att bli listad där och hur länge länken ligger kvar. Dessutom visas sajtens Citation Flow och Trust Flow. Det är tveksamt vilken nytta denna typ av länkbygge gör, men i vissa lägen och för vissa sajter kanske det kan vara relevant.

En lite mer nyskapande funktion är SheerSEO:s "Paid Blog Posts". Ange ett nyckelord eller en kategori så får du en lista på bloggar där SheerSEO lovar att de kan få in ett inlägg med en länk till din sajt. Listan visar pris, Citation Flow, Trust Flow och Alexa Rank. Ett enkelt sätt att snabbt bygga länkar på om du har en budget för det.

Problemet är bara att detta knappast är white hat SEO. Det finns alltså en överhängande risk att denna typ av länkbygge hamnar på Googles radar, vilket då innebär att det är bortkastade pengar. Dessutom fungerar det bara för amerikanska sajter.

Kanske är funktionen "Blog Reviews" ett bättre alternativ. Här kan du skapa ett personligt outreach-meddelande som SheerSEO kan skicka till en stor mängd bloggar inom ditt område. Du kan till exempel be dem recensera din sajt, med eller utan ersättning. Därefter kan du följa hur det går i en lång lista med bloggar som kontaktats. Kanske är det i gränslandet till spamming, men ändå lite spännande. Åter igen – endast för USA.

Site audit: enkel men användbar sidoptimering

SheerSEO har en mycket praktisk funktion för att snabbt hitta brister i en webbplats on page SEO. Ange ett nyckelord så visar programmet en lista med liknande nyckelord. I listan står hur stor densitet (frekvens) nyckelordet har på din sajt. I nästa kolumn visas det genomsnittliga värdet för de bäst rankade sidorna i Google. Det är inte allt – vik ut fliken så får du se en matris över hur de översta 8 sidorna använt nyckelordet jämfört med din sida. Här bockas bland annat titel, H1, H2, H3-H6, meta description och alt-text av. Det är ett utmärkt sätt att snabbt hitta möjligheter att förbättra den egna sidan så att den ska ranka på ett visst nyckelord.

Det finns också en mer detaljerad variant av denna funktion, men utan jämförelsen med konkurrenterna. I avdelningen "Page Optimization" ser du en lista med 15 faktorer att ta hänsyn till om du vill optimera sidan efter ett visst nyckelord eller en sökfras. Ett rött utropstecken varnar ifall du missat någon av möjligheterna.

Extra funktioner: sociala media

I SheerSEO går det att se en historisk översikt över antalet shares, likes och kommentarer till webbplatsen på Facebook. Resultaten visas även i tabellform där du kan se exakt URL. En liknande men inte lika detaljerad funktion finns för Twitter.

Stöd för SEO-agenturer: särskilda paket

SEO-agenturer kan ha nytta av SheerSEO:s white label-rapporter. Dessutom går det att få API-integrering till en extra kostnad. Agenturer får även tillgång till två typer av inloggningar – en för trackingen av varje klients sajt och en master-login med en översikt över alla konton.

Sammanfattning

SheerSEO är ett ganska enkelt SEO-verktyg med fokus på rank tracking. Om du har många sajter att hålla koll på kan du komma undan ganska billigt med denna programvara.

Vi gillade speciellt möjligheten att kunna hålla koll på alla länkar som vi byggt och få varningar om något händer med någon av länkarna. En annan smidig funktion är möjligheten att få tips på vilka konkreta förbättringar vi kan göra på en given sida för att kunna ranka på ett visst nyckelord.

SheerSEO är ett ganska speciellt SEO-program som har långt ifrån alla funktioner som de större programmen har. Samtidigt har det flera innovativa funktioner för outreach och länkbygge. Vi tycker ändå att flera av dessa funktioner kan vara lite väl riskfyllda och föredrar att göra länkbygget själva.

Programmet är något spretigt men om du hittar just de funktioner som du behöver får du ett SEO-program för ett mycket lågt pris jämfört med vad det kostar hos konkurrenterna.